Free Software Directory:Participate.tr

From Free Software Directory
Revision as of 20:56, 3 June 2020 by Mertgor (talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Approved revision (diff) | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search


Özgür Yazılım Dizini, gönüllü topluluğu ve FSF personeli üyeleri tarafından düzenlenir.

Bu wiki'nin yanı sıra, katılımınızın bir parçası olarak takip edilecek iki ana kanal var:

  • Cuma Özgür Yazılım Dizini IRC toplantısı. Toplantının ayrıntıları ve saati için ana sayfayı kontrol edin.

Herkes kendi programları da dahil olmak üzere Dizine yeni girişler güncelleyebilir veya gönderebilir. Lütfen girişler için requirements gözden geçirin.
project teams posta listesine abone olurlar ve genellikle toplantılara katılırlar, gerektiğinde kullanıcılara yardım ederler ve yol gösterirler.

Yeni bir giriş göndermek veya mevcut bir girişi güncellemek için bir FSF hesabınızın olması gerekir. Zaten bir Free Software Foundation Merkezi Girişi (üye veya üye olmayan) yoksa, bir tane oluşturun ve ardından Dizinde Oturum Aç'ı tıklatın.

Yeni girişler gönder

Dizine yeni bir giriş göndermek için:

  1. Login to the directory.
  2. 'Submit a new entry' page gidin. (Ayrıca kenar çubuğuna da bağlıdır.)
  3. Paketin veya yazılım programının adını girin.
  4. Çok parçalı bir forma getirileceksiniz - panik yapmayın! Yalnızca ilk birkaç alan zorunludur. (Form documentation formu doldurmanıza yardımcı olur, ancak başka bir gönüllü veya gözden geçiren tarafından da doldurulabilir.)
  5. Son adım, son sekmeye gitmek ve alttaki kaydet düğmesine basmaktır.

Kaydettiğinizde gönderiminizin görünmeyeceğini lütfen unutmayın. Panik Yapmayın! Görünmemesinin nedeni, güncellemelerin ve yeni gönderimlerin genel olarak görünmeden önce bir yönetici tarafından onaylanması gerektiğidir. Oturum açan kullanıcılar, sayfanın en son sürümünü görüp görmediklerini veya sayfanın üst kısmında bir mesajla onay bekleyen sayfanın daha yeni sürümleri olup olmadığını söyleyebilir.

  • En son sürüm mesajı değil: Bu, bu sayfanın onaylanmış revizyonudur; en son değil. En son düzeltmeyi görüntüleyin.
  • Son sürüm mesajı: Bu, bu sayfanın onaylanmış revizyonu ve en sonuncusu.

Onaylanana kadar gönderiminizi aşağıda ana hatlarıyla belirtildiği gibi düzenleyerek inceleyebilir veya iyileştirebilirsiniz.

Bir girişi güncelleme

Bir girişi güncellemek için:

  1. Login to the directory.
  2. Güncellemek istediğiniz sayfanın sağ üst kısmındaki "Formla Düzenle" yi tıklayın.

Bir girişi güncellediğinizde, onaylanmış olsun veya olmasın sayfanın son sürümünü düzenlersiniz.

Bir süredir güncellenmemiş girdileri bulmak için |Golden Oldies proje ekibinin sayfasına bakın. Ayrıca bir list of approved pages or pages waiting for approval görebilirsiniz. Genellikle yeni olan ve formu tam olarak doldurmayan insanlar tarafından eklenirler. İnceleyenlere yardımcı olmak ve inceleme kuyruklarını azaltmak için lütfen bu girişleri düzeltin ve genişletin!

Kaynak ağaçlarda arama yapma

Bir yazılımın kaynak kodunun belirli terimler içerdiğini veya içermediğini doğrulamak gerektiğinde, otomatik GNU araçlarını kullanmak iyidir.

Özyinelemeli arama, özel bir kök dizinden başlayan ve dosya sistemindeki tüm alt düğümlerin (dosya ve dizinler) içeriğini inceleyen bir tekniktir. Özyinelemeli arama, grafik arabirimleri kullanmaya gerek kalmadan tek bir komutla tüm kaynak ağacında metin aramanızı sağlar.

Normal ifadeler kullanarak bu tür derin bir araştırmanın temel örneği :

grep --recursive --ignore-case - eşleşmeli dosyalar --extended-regexp "^. * (ticari | sahipli | lisans | haklar). * $" ./src/

Bu örnek iyi bir başlangıç noktasıdır: eşleşen kelimelerin ./src dizininde bulunan tüm dosyalarda büyük/küçük harfe duyarlı olmayan bir arama yapar normal ifadeyle (ticari, sahipli, lisans ve haklar, ^ bir satırın başıyla, $ bir satırın sonuyla eşleşir). Normal ifadeyle eşleşmeyen sözcüklerle eşleştirmek için --invert-match seçeneğini ekleyebilir ve yalnızca dosya adlarını değil, eşleşen içeriği görüntülemek için de --files-with-match seçeneğini kaldırabilirsiniz. Bu araç, dosyalara salt okunur modda erişir ve değişikliklere neden olmaz, bu nedenle komut satırında kademeli olarak değişiklik yaparak isteyerek pratik yapmak mümkündür.

Daha fazla bilgi için info grep'i çalıştırın.

Son olarak, yeni gelenler için bile inceleme için yararlı olabilecek komut dosyaları ve paketler vardır. Paketlere gelince, örnekler daha basit lisans denetimi ve daha gelişmiş fossology'yi içerir. Komut dosyaları için, topluluk yararlı olabilecek scripts'in bir listesini tutar.

Bir girişin Sürüm Durumunu seçme yönergeleri

  • Kararlı: Bir sürümü ve türü belirtilmemişse, kararlı seçin.
  • Tarihsel araçlar, şu anda desteklenen herhangi bir ücretsiz yazılım dağıtımı üzerinde artık çalışmaz. Bunu belirlemek zor olduğundan, bazı ipuçları:
    • Son sürüm veya kaynak kodu değişikliği muhtemelen 2007'den daha eski.
    • Debian tarafından sürdürülmemektedir (paketi stretch içinde değildir).
    • Bir GNU/Linux dağıtımı kullanıyorsanız, sizin için derlenmez veya çalıştırılmaz.

Tarihsel özgür yazılımı her zaman yeniden çalıştırmak için canlandırabilirsiniz.

Cuma IRC Toplantısı

Özgür Yazılım Vakfı (FSF), yeni gönüllülerin Dizin üzerinde çalışmaya başlamasına yardımcı olmak ve devam eden veya yeni Dizin projelerini tartışmak için Cuma IRC Toplantısına ev sahipliği yapıyor.

Bir girişi silme

Bir gönderim dizine dahil edilme kriterlerini karşılamıyorsa, silme için önerilebilir ve açılır menüden bir yönetici tarafından silinebilir. Silinmek üzere bir giriş önermek için, başlangıcını başlayarak düzenleyin:

[[Category:Candidates for deletion]]
This is a candidate for deletion: (describe why here) ~~~~

Ardından the category about candidates for deletion'da görünecektir.

Lütfen her zaman "Diğer/ek neden:" ifadelerini belirtin, çünkü bir sayfa silindiğinde the deletion log'da belirtilen bir projeyi göndermeye çalışan kullanıcılar, olası hataları nasıl düzeltebileceklerini bilebilirler (mümkünse). Google Talk sayfalarını uygun olduğunda koruyun (örneğin Blacklist/Web of Trust - WOT gibi kötü amaçlı yazılımlar için).

Sorun yazılımın artık kullanılamaması durumunda, archive.org adresini kontrol ettiğinizden emin olun. Archive.org bazen artık korunmayan ancak yine de faydalı olabilecek ücretsiz yazılım için son durak olabilir.

Bir girdi silindiğinde, diğer girdilerle bu girdiye yapılan başvuruları da arayın. Örneğin, diğer bazı girişler için "ilgili proje" olarak listelenebilir. Bu referansların manuel olarak düzenlenmesi gerekir; bir girişi silmek onları otomatik olarak kaldırmaz. What links here aracı, bağlantıları avlarken kullanışlı olur.

Paket özellikle popüler veya iyi bilinen sahipli bir paketse, sayfanın dizinde zaten listelenen ücretsiz alternatiflere yönlendirilmesi daha anlamlı olabilir. Bu şekilde, bir kişi sahipli program için dizinde arama yaparsa, serbest eşdeğerlere yönlendirilebilir.

Bağışlar ve Kripto Para Bağışları

Girişlerde kullanıcıların bağış yapabileceği bir liste alanı ve projenin kripto para bağışlarını kabul ettiğini gösteren bir onay kutusu bulunur. Bağış metin kutusu, belirli kripto para birimi adresi ile değil, projenin bağış sayfasının URL'si ile doldurulmalıdır. Bunun nedeni adresin değişebilmesidir ve aynı zamanda bağışları listelerken cüzdan adresini doğrulamamız gerekmediği anlamına gelir.

Kullanıcı adlarının anılması

Bir kullanıcının profilini veya adını belirttiğinizde, her zaman imzalamanız gerekir. İmzayı unutursanız (her zaman biçiminde olmalıdır - ~~~~ ) eklemek için küçük bir değişiklik yapın.

Başka bir deyişle, lütfen her zaman yanıt verdiğiniz kişinin kullanıcı sayfasına <code><nowiki>[[User:accountname]]ile dahili bağlantı kurun ve--~~~~ ile imzalayın. ref İmzasız sözler, söz konusu bildirim için bildirim oluşturmaz.

Bu özellikle kullanışlıdır, çünkü bir konuşma sayfasının içindeki bir ileti dizisine yorum yapıyorsanız ve bu tavsiyeye uyuyorsanız, yanıtladığınız kişinin konuşma kullanıcı sayfasına yorum yapmanız gerekmez.


Yönetim

MediaWiki Yönetimi

  • Yol tarifleri veya betikleri arayan bir yöneticiyseniz, workflow page'na bakın.
  • Dizinin düzenine ve tasarımına katkıda bulunmak isteyen kişiler için Website guidelines.
  • buggy entries için sık sık kontrol edin ve düzeltin.
  • Special:Version, sürüme özgü sentaks'ı değerlendirmeniz gerektiğinde MediaWiki ve Anlamsal Formlar vb. için kullanışlıdır.
  • Son olarak, üzerinde çalışmak istediğiniz deneyiminiz ve özel bir ilginiz varsa, bir ekibe başlayabilir veya katılabilirsiniz:

Project Teams

Sosyal Yardımlaşma

Anlaşmazlıkların çözümü

Dispute resolution



Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.3 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the page “GNU Free Documentation License”.

The copyright and license notices on this page only apply to the text on this page. Any software or copyright-licenses or other similar notices described in this text has its own copyright notice and license, which can usually be found in the distribution or license text itself.